Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη πορεία της Θεσσαλονίκης, η ιστορία της Αγοράς Μοδιάνο -ή αλλιώς «Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων της Θεσσαλονίκης»- διατρέχει δύο αιώνες, περιλαμβάνοντας πολλά και σημαντικά κεφάλαια.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, ο μηχανικός Eli Modiano και ο αρχιτέκτονας J. Oliphant ξεκινούν τον σχεδιασμό της Αγοράς. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρισκόταν η Συναγωγή Talmud Torah, ενώ με βάση το Σχέδιο Εμπράρ -του Γάλλου αρχιτέκτονα-αρχαιολόγου Ernest Hebrard που είχε αναλάβει τον επανασχεδιασμό της Θεσσαλονίκης- στο σημείο αυτό προβλέπεται η δημιουργία παζαριών. Μάλιστα, ο γαλλικός τίτλος της Αγοράς στα σχέδια είναι “Bazar Central Salonique”.

Ο Eli Modiano κατασκευάζει ένα επίμηκες, μονώροφο κτίριο με υπόγειο και εσωτερικά μπαλκόνια, συνολικής έκτασης περίπου 2.707 τ.μ. Η Αγορά Μοδιάνο γίνεται η πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων και μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στη Θεσσαλονίκη.

Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της Αγοράς, που συνοδεύονται από μία επιβλητική γιορτή που αποτελεί θέμα συζήτησης για όλη την πόλη για καιρό. Από την αρχή της λειτουργίας της συνδέθηκε στενά τόσο με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας, όσο και με τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης -καθώς στέγαζε τα καλύτερα καταστήματα και τα κορυφαία προϊόντα της πόλης.

Η Αγορά Μοδιάνο χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο κτίριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η Αγορά Μοδιάνο χαρακτηρίζεται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, μιας και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίου Αγοράς με στοά.

Μετά από μία διαρκώς φθίνουσα πορεία -καθώς τα περισσότερα από τα 144 καταστήματά της κλείνουν σταδιακά- όπου η Αγορά διατηρεί τις αναμνήσεις, όχι όμως και την αίγλη της, έρχεται το οριστικό κλείσιμό της.

Με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούλιο, η Αγορά Μοδιάνο περνάει επίσημα στον Όμιλο Φάις.

Μετά από σχεδόν μία πενταετία σχεδιασμού, έργων και rebranding, η Αγορά Μοδιάνο είναι έτοιμη να στεγάσει ένα food market concept νέας γενιάς.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΑΙΣ

1990

Ο Όμιλος ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στο λιανικό εμπόριο το 1978, αναλαμβάνοντας τη διανομή της Nike στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μέχρι το 1990 είχε γίνει ο μεγαλύτερος όμιλος λιανικού εμπορίου στη χώρα, έχοντας επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο και τις λειτουργίες του σε συναφείς κλάδους.

Δημιούργησε το “Factory Outlet”, το πρώτο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, συνολικής έκτασης 14.000 τ.μ., επιτυγχάνοντας μάλιστα κύκλο εργασιών 30 εκατομμυρίων ευρώ στον 3ο χρόνο λειτουργίας του.

1999

Το 1999 δημιούργησε το “Attica”, το κύριο εμπορικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας, συνολικής έκτασης 25.000 τ.μ., με κύκλο εργασιών 100 εκατομμυρίων ευρώ το 2009.

2014

Το 2014 ο Όμιλος Φάις δημιούργησε το “One Salonica”, το πρώτο Designer Outlet Mall στη Θεσσαλονίκη και το μεγαλύτερο στο είδους του στα Βαλκάνια, με συνολική έκταση 30.000 τ.μ.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΑΙΣ

2016-2017

To 2016 εισήλθε δυναμικά και στο χώρο της εστίασης, λανσάροντας την αλυσίδα φρέσκου παγωτού Bufala Gelato, με καταστήματα σε όλη τη χώρα και ένα ευρύ δίκτυο franchise.

To 2017 εξαγόρασε τη Lemonis SA, ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα της υπόδησης πολυτελείας, που διαθέτει μεταξύ άλλων τα εμβληματικά σήματα Καλογήρου & Χαραλάς, και καταστήματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η Kalogirou SA επίσης λειτουργεί monobrand καταστήματα κορυφαίων παγκόσμιων Οίκων, όπως Salvatore Ferragamo, Tod’s, Hogan, Philipp Plein.

Σήμερα

Σήμερα, ο Όμιλος εκπροσωπεί μεγάλα διεθνή brands λιανικής στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις βαλκανικές χώρες. Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: UGG, Under Αrmour, Puma, Adidas, DKNY, Mango, Wilson, Nine West, Doctor Marten’s, Indian Motorcycles, Princess Yachts. Παράλληλα, εισέρχεται στον κλάδο των καλλυντικών, με την εκπροσώπηση του αγαπημένου brand ΚΙΚΟ MILANO σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία, καθώς και στον κλάδο του τουρισμού με luxury hospitality units στη Σαντορίνη.

Hospitality & Gastronomy Division

Γαστρονομία και φιλοξενία. Στη σωστή τους επιχειρηματική διάσταση και απεικόνιση, οι δύο αυτές έννοιες ξεφεύγουν από τον στείρο ορισμό της υπηρεσίας, αποτελώντας ένα από τα ουσιαστικότερα δείγματα γραφής για ένα brand.

Το νεοσύστατο Hospitality & Gastronomy Division του Ομίλου Fais έρχεται σε μία συγκυρία που χαρακτηρίζεται από δύο γεγονότα: το πέρασμα στην post-COVID εποχή και την εκρηκτική σχεδόν ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Όμιλος, αφουγκραζόμενος την τάση αυτή, επενδύει σ’ αυτή ολιστικά και πολυδιάστατα, μέσα από μία σειρά στρατηγικών κινήσεων. Επικεφαλής, δύο έργα κορυφαίων προδιαγραφών: η ανακατασκευή της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη και το opening της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 5* Radisson Blu Zaffron Resort στη Σαντορίνη. Τα έργα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός δυναμικού επιχειρηματικού ψηφιδωτού που απλώνεται δυναμικά. Ανάμεσά τους, ο εμβληματικός πύργος Castello Bibelli στην Κέρκυρα -την αναβίωση και αξιοποίηση του οποίου έχει αναλάβει ο Όμιλος Fais μαζί με την Blueground και η αλυσίδα παγωτού Bufala Gelato, μέλος του Ομίλου εδώ και μία πενταετία.

Θεμέλιο της παρουσίας αυτής είναι ένα σύνολο αξιών και πρακτικών, φιλικών στο περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο: βιωσιμότητα, αποτελεσματική στήριξη των τοπικών κοινοτήτων, ανάδειξη της παραγωγής και των προϊόντων κάθε περιοχής, ουσιαστική ενίσχυση της απασχόλησης. Χαρακτηριστικά, για τα δύο νέα projects του Ομίλου, αναμένεται να δημιουργηθούν 450 συνολικά νέες θέσεις εργασίας (300 στην Αγορά Μοδιάνο και 150 στο 5* Radisson Blu Zaffron Resort).
Όσο για τη συνέχεια; Με βάση τα στρατηγικά σχέδια του Ομίλου, το Hospitality & Gastronomy Division φιλοδοξεί να επεκταθεί και σε άλλες υψηλού προφίλ τοποθεσίες στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας concepts υψηλών προδιαγραφών, στο πνεύμα της εποχής.

Η αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος της Αγοράς Μοδιάνο

Η αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος της Αγοράς Μοδιάνο, συντελέστηκε με τη συμβολή της χρηματοδότησης του Ταμείου Υποδομών (ΤΑΜΥΠΟΔ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).  Συγκεκριμένα, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε κατά 42% από το Ταμείο Υποδομών, μοχλεύοντας το υπόλοιπο 58% με ίδια και τραπεζικά κεφάλαια.  Οι πόροι του Ταμείου Υποδομών (ΤΑΜΥΠΟΔ), οι οποίοι συνέβαλαν στη ολοκλήρωση του έργου, προέρχονται κατά 200 εκ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ, κατά 200 εκ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και κατά 50 εκ. ευρώ από επιστρεπτέους πόρους του Μέσου Χρηματοοικονομικής Τεχνικής (ΜΧΤ) «JESSICA».